Zelfredzaamheid is belangrijk

Zelfredzaamheid is een zeer breed begrip en houdt eigenlijk van alles in. Alles wat je doet om ervoor te zorgen dat jij zowel fysiek als mentaal in goede staat blijft valt onder het begrip zelfredzaamheid. Als jij je inspant om jezelf beter te laten voelen en met jezelf bezig te zijn dan kan je zeggen dat je voor jezelf zorgt. Dit klinkt heel simpel maar een heleboel mensen doen dit niet en zorgen zeer slecht voor zichzelf. Vandaar dat het thema erg belangrijk is en onder de aandacht gebracht moet worden.

Zelfredzaamheid is belangrijk

Waarom belangrijk?

Goed voor jezelf zorgen is om een heleboel redenen heel erg belangrijk. Allereerst is het gewoon gezond voor jezelf en voor je lichaam om goed voor jezelf te zorgen. Je gezondheid is heel erg belangrijk en daar moet je daarom ten alle tijden druk mee bezig zijn. Goed eten en veel bewegen helpt ervoor dat je gezondheid op peil blijft en dat je geen ziektes krijgt. Als je dit allemaal al kan verhelpen door goed op te letten wat je eet en af en toe te bewegen dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Daarnaast helpt het heel erg om je goed te voelen. Wanneer je goed voor je zelf zorgt dan slaap je beter en ben je opgewekter en vrolijker. Ook helpt het je om meer zin te krijgen om dingen te gaan ondernemen en harder te gaan werken. Dit zijn allemaal zeer positieve stimulansen.

Lees hier ook meer over de invloeden van een gezond leven.

Hoe kan je goed voor jezelf zorgen?

Zorg ervoor dat je elke dag bezig bent met zorgen voor jezelf. Je moet er tijd voor vrij maken en niet denken dat het wel goed komt want dan schiet het er altijd gewoon bij in. Hiermee samenhangend ligt het verhaal dat je nooit twee dingen tegelijk moet plannen omdat je dan niet toe komt aan je eigen tijd. Zorg ervoor dat je bewust bepaalt wanneer je even tijd voor jezelf hebt en bereid dit goed voor zodat je daar niet onnodig veel tijd aan kwijt bent. Op deze manier kan je ongestoord en lekker lang genieten van je tijd.

Als je begint met je zelf-zorg momentje is het goed om even stil te staan bij hoe je je voelt en hoe je dag is geweest. Zo leer je jezelf beter kennen en weet je wat je met je emoties aan kan. Daarbij wordt je tijd dan beter besteed en kom je meer tot rust. Wat heel erg belangrijk is is dat je je gedachtes van de rest van de dag even opzij zet. Je hebt tijd voor jezelf genomen en hier moet je er helemaal in op gaan. Niet bezig zijn met werk of andere stressfactoren. Daarnaast is het handig om wat ademhalingsoefeningen te leren die ervoor zorgen dat je sneller tot rust komt.

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

In een samenleving waar alles maar sneller en sneller gaat en niks meer om jezelf draait is het makkelijk om jezelf helemaal te verliezen in deze waan. Zeker in je werk of in je sociale omgeving is het makkelijk om maar mee te gaan met de massa en jezelf aan het einde van de dag gestrest terug te vinden op de bank. In tijden als deze is het goed dat je af en toe even stil staat. Letterlijk. Om even aan jezelf te denken en gewoon even lekker je rust te pakken en nergens mee bezig te zijn.

Als je tijd voor jezelf pakt dan kom je er echt even achter wat je nodig hebt omdat je stil gaat staan terwijl de rest om je heen beweegt. Je komt weer even tot jezelf en kan leren van jezelf. Daarnaast is het goed voor de mensen om je heen om dit te zien omdat jij beter door hebt wat je wil, hebben deze mensen dat ook en kunnen ze meer op je aansluiten en beter naar je luisteren. Zo voorkom je ruis in de communicatie en is het voor iedereen prettiger.

Het is goed om tijd voor jezelf te nemen waar je even niet met anderen bezig bent. Dit kan op een heleboel verschillende manieren maar er zijn een aantal leidraden die je laten zien hoe het makkelijk kan. Zo moet je echt met jezelf afspreken wanneer dit moment er zal zijn. Wanneer je dit niet met jezelf afspreekt dan komt het er heel vaak niet van en dan vergeet je jezelf en dat mag niet.

Tijdens de tijd voor jezelf moet je in gedachte met jezelf gaan praten en vertalen wat je voelt en wat je vindt van wat je allemaal hebt gedaan. Daarnaast is het fijn om gewoon even wat rustigs te doen zoals lezen of film kijken. Alles kan en alles mag, zolang je maar jezelf verwent.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Beauty
Meest gelezen