Muziek luisteren is gezond

Voor velen wellicht niets nieuws, maar muziek luisteren is niet alleen leuk, het is erg gezond voor je. Als je muziek luistert dan stimuleer je je lichaam op verschillende wijzen die erg goed zijn voor je. Vaak roepen bepaalde nummers of klanken een gevoel of herinnering op. Dit raakt je emotioneel en zorgt ervoor dat je weer aan je gevoelens gaat denken. Dit is goed voor je omdat je jezelf dan leert kennen en vervolgens jezelf verrijkt. Toch is het ook zo dat je muziek luistert omdat je het leuk vindt. Blijdschap staat natuurlijk gelijk aan gezondheid.

Muziek luisteren is gezond

Stressrelease

Wanneer je met veel stress zit dan kan je voor jezelf een kalmerend nummer opzetten. Voor iedereen is het genre dat kalmerend werkt natuurlijk anders maar wanneer je dit opzet dan kan je er wel van uit gaan dat je even helemaal tot rust komt. Iedereen die af en toe even tijd voor zichzelf neemt om lekker tot rust te komen kan daarmee zijn of haar eigen stressniveau controleren. Als je voelt dat je het even te druk hebt en teveel stress krijgt dan plan je voor jezelf een momentje in om gewoon even muziek te luisteren.

Lees hier ook meer over waarom een gezonde levensstijl belangrijk is en daar hoort het luisteren van muziek uiteraard bij. Muziek geeft ons het gevoel om even onze gevoelens te laten uiten zonder te hoeven praten. Ieder nummer kan een bepaald gevoel raken en kan helpen om benarde situaties te doorkomen en even je gedachtes te verzetten om vervolgens weer door te gaan met het leven. 

Tijdens het sporten

Het is bewezen dat wanneer je tijdens het sporten naar muziek luistert je tot meer inspanning komt. Dat komt omdat je het ritme gaat voelen en hierop gaat bewegen. Zo krijg een een consistent ritme waarmee je langer door kan en waardoor je dus tot betere prestaties komt. Ook kan je bij de zogenaamde beuk muziek jezelf oppeppen om zo je adrenaline te laten stromen. Deze adrenaline bezorgt je vervolgens meer kracht om je doel voor elkaar te krijgen. Dit zijn twee soorten muziek die je kunnen helpen tijdens het sporten zelf maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Tegen geheugenverlies

Als je veel muziek luistert dan komt het minder snel voor dat je lijdt aan geheugenverlies. Dat komt omdat je tijdens het studeren of het leren met een bepaald muziekje, je deze kennis gaat koppelen aan klanken. Deze klanken zijn makkelijk te reproduceren door je brein en daarmee de gedachtes die hieraan gekoppeld zijn. Ben je dus iets vergeten? Dan moet je gewoon het liedje neuriën die je afspeelde terwijl je dat hoorde.

Daarnaast stimuleert muziek je brein. Deze stimulansen gaan door je hele lichaam en verrijken je brein zeer sterk. Dat komt omdat deze klanken in een bepaald gedeelte van je hersenen een stofje vrijmaken die ervoor zorgen dat je je brein op zijn volle kracht gaat gebruiken en daarmee ook traint. In het vervolg zal je dus meer kunnen onthouden dan voorheen het geval was.

Chronische rugpijn

Als je last hebt van chronische rugpijn dan is dat heel erg vervelend. Bij alles wat je doet heb je er last van en het gaat maar niet weg. Een zeurende pijn in je rug kan je hele dag verpesten en kan ervoor zorgen dat je zeer beperkt raakt in het doen van dingen die je normaliter wel zou kunnen doen. Wanneer je veel muziek luistert kan dit een positief effect hebben op de pijn. Het kan er zelfs van op den duur door verdwijnen. Dat komt omdat de muziek doorwerkt op bepaalde zenuwen die in de knoop kunnen zitten.

Muziek werkt door op het zenuwsysteem dan onze bloeddruk beheerst. Door rustige muziek af te spelen kan je ervoor zorgen dat je ademhaling en je bloedsomloop vertraging. Dat houdt automatisch in dat spieren in je nek en in je rug langzaam minder onder spanning gaan staan en dat de pijn traag maar zeker vertrekt.

Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Beauty
Meest gelezen