Mode & Kleding

Kleding is een begrip dat al eeuwen oud is. Men draagt al sinds jaar en dag kleding voor de functionaliteit. Kleren worden gedragen om mensen te beschermen of om juist bij te dragen aan het beroep dat je oefent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de veiligheidskleren van bouwvakkers of van de explosieve opruimingsdienst. Deze kleren dienen puur een functie, namelijk het beschermen van het lichaam. Sinds een paar millennia is het echter ook normaal om kleren te dragen om te laten zien dat je van een bepaalde sociale klasse afkomstig bent. Hoe duurder je kleren hoe duurder je familie was.

Mode en Kleding

Functies

Kleding wordt dus met name gedragen omdat het een bepaalde functie heeft en het handig is om te dragen. De eerste en meest gebuikte functie is het beschermen tegen het weer en dan met name de kou. Veel mensen dragen in de winter een dikke jas met meerdere lagen kleding, een muts, een sjaal en bijpassende handschoenen. Je kan je beschermen tegen de warmte door luchtige kleding te dragen en kleding die ervoor zorgt dat je niet verbrand. Deze kleding wordt buiten veel gedragen maar zodra mensen ergens binnen komen dan worden er vaak een hoop kleren uit gedaan.

Naast de echte functionele toepassing van kleding is er ook een meer sociaal en culturele toepassing. Je kleren laten in sommige culturen namelijk zien van welke sociale klasse je bent of welk geslacht je hebt. Op deze manier kan iedereen aan je kleren zien wat voor een soort persoon je bent en wat je levensovertuiging is. In een heleboel culturen is het normaal om je op een bepaalde manier te kleden als je bij een bepaald geloof of een bepaalde klasse hoort. Tegenwoordig wordt het juist meer gedragen om jezelf te uiten en te laten zien hoe je je voelt op het moment.

De beschermende functie is ook nog erg vaak van toepassing. Dit is net iets anders dan het beschermen tegen de elementen omdat het hier gaat om bescherming in je beroep. Zo is er bijvoorbeeld speciale kleding voor bepaalde beroepen ontwikkelt. Deze kleding is soms zo geavanceerd dat het mensen zelfs beschermt in andere klimaten. Denk hierbij aan een astronauten-pak.

Mode

Mode is tegenwoordig een zeer bekend begrip over de gehele wereld. De huidige mode is de stijl van kleding, schoenen, accessoires, make-up, lichaamsopbouw en inrichting die het meest populair is. Er wordt een stijl gecreëerd voor een bepaalde periode en dat is dan zogenaamd ‘in de mode’. Dit gaat verder dan alleen in de kleding branche. Mode trekt zich veel verder door en bepaald eigenlijk grotendeels hoe het straatbeeld er de komende tijd uit zal gaan zien. De huidige trend, of mode, wordt bepaald door een groot aantal designers die bepaalde dingen laten terugkomen in hun collecties van dat moment.

Klerenmode

De mode in een bepaalde regio veranderde vroeger niet zo heel vaak. Waar we tegenwoordig elk jaar, of misschien wel elk seizoen een nieuwe mode hebben was dat vroeger helemaal niet zo. Meestal kleedde een bepaald volk zich tientallen, zo niet honderden jaren hetzelfde tot er ineens een verandering in kwam. Meestal ontstond deze verandering door een plotse toename van economische activiteiten met andere volkeren. Dit had twee redenen. Ten eerste kwamen ze in contact met de kledingstijl van die andere volkeren, waar bepaalde elementen van werden overgenomen. Ten tweede werden deze volkeren welvarender door de handel en hadden ze meer over voor een mooiere en andere outfit.

In Europa ontstond de interesse in kledingmode pas in de 14e eeuw. Hiervoor waren mensen er natuurlijk al wel mee bezig maar in deze tijd werd het pas echt groot overgenomen door een heleboel volkeren in West-Europa. Mode werd een ding om rekening mee te houden. Aristocratieën gingen zich op een bepaalde manier kleden om zich met elkaar te kunnen vergelijken. Maar nog belangrijker, om zich af te scheiden tegen de burgers. De aristocraten wilden laten zien hoe rijk ze waren en kochten daarom de duurste kleding.

Mode is belangrijk

Mode is in onze samenleving heel erg belangrijk. Iedereen draagt natuurlijk kleding, ongeacht waar ze nou gemaakt of gekocht zijn. Je hebt je kleren vaak met zorg uitgekozen en je wilt er dan ook zo goed mogelijk bij lopen als je ze aan hebt. De mode is de afgelopen decennia sterk verandert. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we allemaal rokken tot over onze knieën moesten dragen omdat dat normaal was. Tegenwoordig zijn de broekjes in de zomer niet kort genoeg. De mode geeft aan hoe wij als samenleving zijn.

De mode is erg belangrijk in onze samenleving omdat het ons een identiteit geeft. Zonder mode waren wij nog steeds blijven hangen in de mode van tientallen jaren terug. Misschien nog wel veel verder terug dan dat. De mode geeft ons een weg om ons te uiten en te laten zien hoe we voelen. Er is een grote kans dat zonder de invloed van de mode, wij nog steeds vrij bekrompen dachten over het menselijk lichaam en we niet zomaar heel bloot over straat durfden te lopen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Beauty
Meest gelezen