Het ontstaan en de behandeling van littekens

Littekens kunnen op verschillende manieren ontstaan en littekenvorming is altijd het gevolg van een beschadiging van de huid.

In het beginstadium is het ontstane litteken het meest opvallend aanwezig en kan rood en dik zijn. In de loop der jaren wordt het litteken langzaam aan smaller en minder opvallend. Littekens op opvallende plaatsen zoals in het gezicht of aan de armen en handen blijven helaas ook altijd zichtbaar. Daaraan kan dan extra aandacht gegeven worden bij de huidverzorging en er kunnen behandelingen worden ondergaan om de littekens minder opvallend te laten zijn. In dit artikel kunt u meer lezen over het ontstaan en de behandeling van littekens en huidverzorging bij littekens.

Het ontstaan en de behandeling van littekens

Ontstaan van littekens

Littekens kunnen ontstaan na een operatie, na een valpartij, door brandwonden, maar ook door acnevorming. Er zijn weinig mensen die nergens op het lichaam een litteken hebben en een groot deel van de mensen stoort zich dan ook niet aan de aanwezigheid van de littekens. Er is echter altijd wel een groep mensen die zich minder prettig voelt bij de duidelijke aanwezigheid van een litteken, zeker als het litteken zich in het gezicht bevindt. Een litteken in het gezicht zal ook vaak weer confrontaties oproepen, doordat andere mensen er naar kijken of er naar vragen. Als dit als een probleem wordt ervaren, kan er gekeken worden of er mogelijkheden zijn om het litteken minder opvallend te laten zijn.

Behandeling van littekens

Littekens kunnen op diverse manieren behandeld worden, om deze minder opvallend te maken. De behandeling van littekens kan er bijvoorbeeld op gericht zijn om de dikte, grootte of kleur te veranderen. De keuze voor een van de behandelingen zal onder meer afhankelijk zijn van het type litteken en de wensen van de littekendrager.

  • Een operatieve ingreep door een plastisch chirurg is bijvoorbeeld mogelijk om een lelijk litteken mooier te maken. Een breed litteken kan bijvoorbeeld smaller worden gemaakt en een lang litteken kan korter worden gemaakt.
  • Een andere methode die vooral gebruikt kan worden om littekens van bijvoorbeeld acne te behandelen is dermabrasie, waarbij door het gebruiken van een speciaal apparaat de littekens weer gelijk worden gemaakt aan de omgevende huid.
  • Voor littekens die als gevolg van acne zijn ontstaan kan ook de methode van chemische peeling worden toegepast, waardoor de littekens minder opvallend aanwezig zullen zijn.

Camouflage van littekens

Opvallend aanwezige littekens kunnen ook op een eenvoudige manier onzichtbaar worden gemaakt door gebruik te maken van camouflage producten. Hiervoor is speciale camouflage make-up beschikbaar, maar het is wel raadzaam om hierover eerst advies in te winnen bij een huidtherapeute die kan aangeven welke producten het meest geschikt zijn voor de persoonlijke situatie.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Beauty
Meest gelezen